Simple Living(fra bloggen Carola Mama)

 

Da jeg startet min blogg for over 2 år siden, het den "Julibakken - simple living". Jeg fjernet det siste, jeg var redd for "å ta meg vann over hodet". "Simple living" er et sosialfilosofisk begrep, og står for et enkelt levesett med minimum av materiell luksus og begrenset belastning av natur og miljø.

Vel, jeg mener fortsatt det er noe å streve etter...men langtfra enkelt...og jeg har også av og til lyst på litt luksus...Nå i det seinere har det vært endel fokus på dette i media, bl.a. Siri med bloggen Siri:Living Simple in 2012 har vært å se forskjellige steder.

Bloggen til luksusfellen har et bra innlegg, og kommer med mange gode idéer for "simple living"(se lenke), og jeg kjenner at hjertet banker litt ekstra når jeg leser. Det er jo dette jeg vil!


SÅ - hvor står vi i dag, 2 år etter? Vi bor fortsatt på Julibakken i et forholdsvis lite, gammelt og restaurert hus....det krever lite oppvarming etter at vi har etterisolert vegger, lagt nytt tak og byttet ut flere vinduer.

Vi har klart oss med én liten (men ny) bil de to siste åra...den er på grensen liten når vi skal på bilferie, men vi er en familie på 3, og jeg mener den holder. (Min sønn på 12 er IKKE enig!)

 

Det som kanskje opptar meg mest i hverdagen med tanke på "simple living" er utnytting av mat, klær, møbler og alt som kan utnyttes i større grad enn vi ofte gjør - også det naturen byr oss.  Å kaste mat syns jeg er uakseptabelt (men det skjer hos oss, også), da har vi kanskje beregnet for mye? Eller vi gidder ikke å spise rester...jeg har ofte middagsrester i lunsjboksen og "restemiddag" etter helga. Klær handler jeg ofte når det er salg, av og til også brukt, og i fjor høst "renoverte" jeg en sofagruppe og en 2,5-seters sofa som vi slynger oss i hele familien hver dag....(og vi trenger heller ikke å være så forsiktig med disse møblene...)

 I vårt overflodssamfunn er det lett å tro at lykke kan kjøpes for penger...

Så urettferdig det ville vært...


Jeg tror fortsatt at "det enkle er det beste"...og det vi har minst av i vårt samfunn er TID og RO...når jeg en sjelden gang er alene hjemme, syns jeg det er godt å bare ha det stille, "å høre stillheten"...

 

Naturopplevelser er luksus, og turer i fjell, i skog og på sjø er alltid høyt på ønskelista...

  (solnedgang ved Siljansjøen, Dalarna i Sverige)


 

  


Ønsker alle gode lesere en fin høst, - "live simple"!

 

 

 

Husfrua

 

 

 


8 kommentarer

Anne-Mari Kaldhol

31.08.2012 kl.21:40

Flott og tankevekkande innlegg.

Du er flink og får til mykje av det du trur på.

Når det gjeld forbruk av det ein treng til dagleg føler eg at det går

bra å leve nøkternt, særleg etter eg vart trygda og har betre kontroll.

Men det blir nok kjøpt inn det ein treng til hus og hytte fordi ein har nok å rutte med...

Takk for at du deler tankane dine.

God helg !

lineinspirasjon

01.09.2012 kl.07:24

Likte innlegget skikkelig godt. Synest jeg selv er flink mht simple living, men ser av linkene at det er endel å hente. Gikk engang to år uten å kjøpe klær. Fikk i gave til jul, bursdag, arvet av søster, og får noe treningstøy på jobben. Det GÅR an. Driver akkurat nå og revurderer livet mitt. Om jeg virkelig har lyst til å bo i et stort hus. Slite meg ut på alt husarbeidet som likevel ingen setter pris på osv. Har lyst å kjøpe et lite krypinn i Asia. Var på god vei før jeg møtte nåværende samboer (dengang bodde jeg sammen med en som opprinnelig kommer fra Asia). Får tenke hardt i tida fremover...

julibakken

01.09.2012 kl.09:26

Anne-Mari: selvfølgelig må vi kunne kjøpe oss det vi trenger...det som er problemet er vel heller alt vi IKKE trenger, og bytter ut bare fordi vi har lyst...
Takk for trofast "gjesting" her :)
God helg!

LINE

julibakken

01.09.2012 kl.09:30

lineinspirasjon: Takk for kommentar! Det er ganske viktige tanker du styrer med...store endringer i livet. Håper du kommer fram til det rette for deg! Jeg er iallefall glad for å ha et lite hus når det kommer til helgevasken :)
God helg!

Line (jeg heter også det:))

M

03.09.2012 kl.19:29

Jeg tror mange av oss tenker på både forbruk og tidsbruk nå for tida, og kanskje spesielt etter ferien?

Jeg bor på 10 mil fra nærmeste by, og det i seg sjøl begrenser innkjøpene av ting og tang til huset (i alle fall for meg som handler lite på nett), men jeg jobber bare et steinkast fra dagligvarebutikken, og inntil i vår betydde det minst fire butikkbesøk i uka. Men så slo det meg at jeg både brukte mye tid på det, og at det resulterte i flere unødvendige kjøp (og dernest for mye mat i kjøleskapet slik at noe blir gammelt og kastes). Derfor har jeg redusert til ett, maks to besøk i uka. Det går kjempefint, det eneste som kreves er evnen til planlegging, men ellers er ettermiddagen mye lengre nå. (",)

Jeg har også blitt flinkere til å lage flere middager på en gang til nedfrysing de ukene jeg er alene, det funker også kjempegodt.

Så sjøl om man ikke klarer å leve fullt og helt opp til visjonen om "Simple Living", så kan man med å gjøre om på en og en (u)vane komme langt i løpet av et års tid.

julibakken

03.09.2012 kl.20:59

M: Mange gode idéer her...jeg er dessverre ikke så flink til å planlegge framover m.h.t.mat, men handler gjerne "stort" en gang i uka...og det lønner seg, ja! Deilig å kunne dra rett hjem fra jobb. Ellers er jeg ingen stor "shopper" av klær og ting til huset...det blir så altfor mye overalt. Det har jeg kommet til med åra...var glad i å shoppe før...
Takk for besøk!
L.

Minimalistmamma

28.08.2013 kl.08:57

Så flott innlegg!

Jeg er så enig med deg - unner meg alle de naturopplevelsene jeg kan få og nyter å leve livet på landet. Samtidig prøver jeg å ikke handle unødig, og planlegge mat innkjøp godt.

julibakken

01.09.2013 kl.16:33

Minimalistmamma: Takk for besøk og kommentar! Noe å streve etter - ja!

Line

Skriv en ny kommentar

julibakken

julibakken

47, Herøy i Møre og Romsdal

Mamma til tenåringsgutt, "husfrue" på Julibakken, er opptatt av landliv, gamle hus og ting, restaurering, gjenbruk og "simple living"! Utdannet hudpleier/aromaterapeut og hjelpepleier. Jobber i Herøy kommune. (NB! Legg gjerne igjen en kommentar hvis du kikker innom bloggen - og helst med navn eller et par bokstaver, slik at jeg kan gjette hvem det er!)

Kategorier

Arkiv

hits