Vær og u-vær

 

 

Da jeg flyttet fra øst-til nordvestlandet fikk jeg lære meg en god del om vær. For eksempel er det forskjell på vind og vind...og på en fin sommer og en fin sommer...og for ikke å snakke om regn og regn. Altså; vind på østlandet kan nesten ikke kalles vind her, det er kanskje frisk bris. Her snakker vi først om vind når det er storm eller orkan. All annen vind er hverdagslig og ikke nevneverdig. En fin sommer her er det kanskje rundt10 dager med opphold og sol...det holder ikke på østlandet. Den første sommeren jeg bodde på Sunnmøre gikk jeg bare og ventet...og ventet...og da sommeren var over, snakket sunnmøringene om at den hadde vært fin. Jeg sto der som et spørsmålstegn! Regn på østlandet er ofte lett og mykt og går fort over...her er det hardt og klissvått og kommer sidelengs (det vil si:rett i fleisen!) 

Men vi liker vær - og uvær. Skikkelig uvær kan jo være både spennende og fasinerende - iallefall så lenge det ikke setter liv på spill. Men det har også skjedd på disse kanter. Nyttårsorkanen i 1991 var skremmende for mange.Jeg bodde ikke her da, men den snakkes det fortsatt om. Hus ble rasert av orkanen sine krefter, store trær brakk som fyrstikker, og tilogmed biler og telefonkiosker ble flyttet på... 

Hvis veggene i dette gamle huset kunne snakke, ville vi nok fått en del historier om uvær... de gamle veggene har stått i over 100 år, og bare pipa fikk seg en liten "kilevink" i 1991. Så jeg kjenner meg trygg her. Familie og venner på østlandet er ofte bekymret på mine vegne når de ser meldinger om uvær på nordvestlandet, men jeg er aldri redd. Det skal litt  mye uvær til før det blir noen fare...før vi fikk etterisolert alle ytterveggene og "løftet taket" på loftet, kunne jeg kjenne at hele huset ristet i stormvær, men nå er det slutt på det!

De siste åra har vi hatt vinter med snø...og da mener jeg snø som har lagt litt mer enn to dager! Jeg har tatt opp igjen skigange og virkelig utnyttet snøen til noe positivt! Men de færreste sunnmøringer liker mye snø...husbonden sier han hater snø, og jeg tror det - men jeg er ikke enig. Vinter uten snø er trist og grått for meg...snøen gjør alt lysere og lettere!

Det er viktig å ha skikkelige klær og sko for all slags vær, det har jeg også lært! Paraply i sidelengs regn og storm er nytteløst! 

Nå når vi har sluttet å vente på sol og varme, har vi begynt å vente på den første høststormen! - og da slipper vi antagelig å vente forgjeves!

 

I all slags vær, fjern eller nær,

 

ha ei koselig helg!

 

 

Husfrua

 


4 kommentarer

Anne-Mari Kaldhol

02.sep.2011 kl.19:52

Du har nokre fine refleksjonar over sunnmørsveret :-) Flott Ingeline !

Ynskjer deg ei god helg :-)

Eg har planer om å gå turmarsj til høgste toppen på Dimnøya, Høgåsen i morgå. Det er ein alternativ marsj til landevegsløpet Hasundgotrypa.

Vonar me slepp regnklede i helga både uti Herøy og her :-)

klem frå Anne-Mari

02.sep.2011 kl.19:56

Koselig å lese bloggen din Line :-). Ja, det er nok mer vær nordvest på. Mange klager over været her i sommer, mm jeg synes ikke det har vært så ille.... Fin temperatur :-) . Helgeklem fra Sonja

Ira S. Ulvan

02.sep.2011 kl.21:21

Og jeg er så enig, så enig. Godt at vi i hvertfall er TO stk her ute på øya som liker snø c",) Ha en FLOTT høst, Ingeline. Det fortjener vi.

julibakken

03.sep.2011 kl.18:33

Tack, snälla! Regnklær trengs her i helga! God høst til dere alle!

Skriv en ny kommentar

julibakken

julibakken

46, Herøy i Møre og Romsdal

Mamma til 11-åring, "husfrue" på Julibakken, er opptatt av landliv, gamle hus og ting, restaurering, gjenbruk og "simple living"! Utdannet hudpleier/aromaterapeut og hjelpepleier. Jobber i Herøy kommune. (NB! Legg gjerne igjen en kommentar hvis du kikker innom bloggen - og helst med navn eller et par bokstaver, slik at jeg kan gjette hvem det er!)

Kategorier

Arkiv

hits